Birleşik Krallık Vatandaşlığı
Birleşik Krallık Vatandaşlık başvurusu için birden fazla yol izlenebilmektedir. Bu sayfada en temel iki başvuru çeşidini inceleyeceğiz; naturalasiton & registration. Naturalistion yoluyla vatandaşlık başvuruları yalnızca Birleşik Krallık’ta kalıcı bir oturum edinmiş, belirlenen süreyi ülke içinde geçirmiş ve vatandaşlık başvurusunda bulunmaya hak kazanmış yetişkinler içindir. Registration başvuruları ise halihazırda var olan vatandaşlık hakkınızı elde etmek için yapılan başvurulardır.
Başvuru ücretleri her iki rotada da başvuru koşullarına bağlı olarak yaklaşık 800£- 1330£ arası değişiklik göstermektedir.
Naturalisiton – Kalıcı Oturum Yoluyla Vatandaşlık Başvurusu- Kimler Başvurabilir?
Birleşik Krallık vatandaşlığına başvuru süreciniz, ülkede hangi vize tipiyle bulunduğunuza göre değişiklik gösterebilmektedir. Her başvurandan beklenen bazı temel kriterler olduğu gibi, kişinin vize statüsüne göre değişen maddeler de bulunmaktadır. Başvuranların hemen hemen hepsinin karşılaması beklenen ana koşullar aşağıdaki gibidir:
- 18 yaşından büyük olmak.
- Minimum B1 seviyesinde İngilizce bildiğinizi kanıtlamak. – İngilizce yeterliliğinizi kanıtlamaktan muaf olabilirsiniz veya bir sınava girmeden kanıtlamanızın yolları bulunuyor olabilir. Detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
- Birleşik Krallık’ta yaşam (Life in the UK) testini geçmek.
- Birleşik Krallık’ta kalıcı oturumla bulunuyor olmak. – AB vatandaşları için “yerleşik” statüsüne geçmiş / kalıcı oturumunu almış kişiler veya ILR (Indefinite Leave to Remain) süresiz oturumunu almış yabancı uyruklu kişiler olabilir.
- Başvurudan önceki 5 yılda Birleşik Krallık’ta yaşamış olmak ve bu 5 yılın totalinde Birleşik Krallık dışında 450 günden fazla geçirmemiş olmak.
- Başvuru öncesindeki son bir yılda Birleşik Krallık dışında 90 günden fazla geçirmemiş olmak.
- Göçmenlik yasalarını ihlal etmemiş olmak.
- Kurallara uygun ve dürüst bir şekilde Birleşik Krallık’ta yaşadığınızı gösterebilmek.
Yukarıdaki maddelere ek olarak aşağıda Birleşik Krallık’taki ikamet zorunluluğu ile ilgili birkaç istisnai duruma değineceğiz. İstisnalarla ilgili daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
- Bir Birleşik Krallık vatandaşı ile evliyseniz
Eğer eşiniz aracılığıyla Birleşik Krallık’ta yaşıyorsanız vatandaşlığa başvurmadan önce tamamlamanız gereken bazı ikamet şartları bulunmaktadır. Bunlar kabaca şu şekildedir:
- Vatandaşlık için Home Office’e başvuru yapmadan önceki 3 yılda fiziksel olarak Birleşik Krallık’ta kalıcı bir oturumla yaşadığınızı kanıtlamak;
- Bu 3 yıllık süre içinde Birleşik Krallık dışında 270 günden fazla geçirmemiş olmak;
- Başvuru tarihinizden önceki son 12 ay içinde Birleşik Krallık dışında 90 günden fazla geçirmemiş olmak;
- Bir Birleşik Krallık vatandaşı ile partnerseniz
Evli olmadığınız Birleşik Krallık vatandaşı partneriniz aracılığıyla Birleşik Krallık’ta yaşıyorsanız da vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu başvuru için uygunluğunuzu aşağıdaki başvuru şartlarını okuyarak kontrol edebilirsiniz.
- Vatandaşlık için Home Office’e başvuru yapmadan önceki 5 yılda fiziksel olarak Birleşik Krallık’ta kalıcı bir oturumla yaşadığınızı kanıtlamak;
- Bu 5 yıllık süre içinde Birleşik Krallık dışında 450 günden fazla geçirmemiş olmak;
- Başvuru tarihinizden önceki son 12 ay içinde Birleşik Krallık dışında 90 günden fazla geçirmemiş olmak;
Registration / Kayıt Yoluyla Vatandaşlık Başvurusu – Kimler Başvurabilir?
Bu rota, çoğunlukla ebeveynleri aracılığıyla, doğuştan Birleşik Krallık vatandaşı olmayı hak eden kişiler için uygundur. Bu rotada en yaygın başvuru 18 yaşından küçük çocuklar için yapılmaktadır. Ebeveynleri Birleşik Krallık vatandaşı veya Birleşik Krallık’ta kalıcı oturumla bulunan çocuklar 18 yaşına basmadan önce vatandaşlık başvurusunda bulunabilir. Aynı şekilde, Birleşik Krallık’ta doğmuş ve on yaşına kadar kesintisiz olarak Birleşik Krallık’ta yaşamış çocuklar da “kayıt” yoluyla vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.
Bu başvuru tipinde kriterler naturalisation metodundan farklı olarak kişiye ve kişinin durumuna göre değerlendirilebileceğinden uygunluk şartları değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple verilen örnekler sıralı tam liste değildir, çeşitlendirilebilir.