Firma İçi Çalışan Transferi Vizesi'nin Amacı
Şirket içi çalışan vizesi, halihazırda çalışıyor olduğunuz iş yerinin Birleşik Krallık şubesinde çalışmanız için Birleşik Krallık’a gelmenize ve burada yaşamanıza olanak sağlar. Bu vize tipinde izlenebilecek 2 başvuru yolu bulunmaktadır; bunlar, şirket içi transfer (intra-company transfer) rotası ve şirket içi mezun stajyer (intra-company graduate trainee) rotasıdır. Her iki rotada da yapacağınız işin nitelikleri, sizin nitelikleriniz, alacağınız maaş ve kalış süreniz, vizenize başvururken belirlenir, başvuru sürecinde değerlendirme için sunulur.
Intra-Company Visa
Birleşik Krallık sınırları içinde şubesi olan bir şirkette çalışıyorsanız intra-company vizeyi kullanarak bu şubede çalışmak amacıyla Birleşik Krallık’ta yaşamaya gelebilirsiniz. Şirket içi vize ile Birleşik Krallık’ta ne kadar süre kalabileceğiniz, hangi vizeye başvurduğunuza ve işvereninizin size ne kadar süreyle sponsor olduğuna bağlıdır. Şirket içi vize ile Birleşik Krallık’ta ne kadar süre kalabileceğiniz, hangi rotaya başvurduğunuza ve işvereninizin size ne kadar süreyle sponsor olduğuna bağlıdır.
İngiltere hükümetinin resmi websitesinde yer alan bilgilendirmeye göre, bu vizenin sonuçlanması 3 hafta ila 8 hafta arasında değişebilmektedir. Ancak elbette belgelerin kontrolü/uygunluğu/güvenilirliği sorgulanmak istenirse bu süre artabilir.
Uygunluk, Temel Kriterler
Vizeyi edinebilmeniz için Home Office tarafından belirlenen ve başvururken tamamlamanız gereken temel kriterler mevcut. Örneğin, başvuran kişinin 18 yaşını doldurmuş olması, Birleşik Krallık’taki şirketin/şubenin size sponsor olması vb. gibi. Aşağıdaki tabloda belirlenen tüm kriterleri tamamlayarak toplamda 60 puan elde etmeniz beklenmektedir.
Aşağıdaki tabloda belirlenen tüm kriterleri tamamlayarak toplamda 60 puan elde etmeniz beklenmektedir.
Maddeler | Değişken mi? | Puanlar |
Sponsor lisansı olan bir işverenden iş teklifi ve sponsorluk belgesi almak | Hayır | 20 |
Uygun meslekler listesinden bir iş seçmek | Hayır | 20 |
Meslek koduna bağlı olarak belirlenen düzeyde maaş alacak olmak | Hayır | 20 |
Sponsorluk Belgesi – Certficiate of Sponsorship (CoS)
Size sponsor olacak şirketin vize başvurunuz için gerekli belgeyi (CoS) sağlaması için ilgili rota doğrultusunda lisanslandırılmış olması şarttır. Yani; halihazırda çalışıyor olduğunuz şirketin Birleşik Krallık’taki şubesinin “şirket içi vize sponsor lisansına” sahip olması ve bu lisans ile sizi Birleşik Krallık’ta çalıştırmak istediğini beyan ederek sizin adınıza bir “sponsorluk belgesi” talep etmesi gerekmektedir. Bu belge şirket içi vize başvurusunun üç temel koşulundan biridir.
Şirketiniz bu sponsorluk belgesi için başvuru yaparken değerlendirme aşamasında sizin bu şirket için Birleşik Krallık öncesinde de çalıştığınızı kanıtlamak durumunda kalabilir. Bu başvurduğunuz rotaya ve maaş skalanıza göre değişiklik gösterir. Ayrıntılı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Uygun Meslekler Listesi – Eligible Occupations List
Yapacağınız işin “Uygun Meslekler” (Eligible Occupations) listesinde yer alması gerekmektedir. Bu listeye dayanarak mesleğinizin kodunu veya mesleğinize yakın olduğunuzu düşündüğünüz meslek kodunu seçmeli, sponsorluk belgesi başvurusu aşamasında bu kodu kullanmalısınız. Vizenizi değerlendirecek memur belirlenen işi açıklandığı gibi yapmak için gereken becerilere, niteliklere ve deneyime sahip olup olmadığınızı kontrol edecektir. Listede bulunmayan meslekler için şirket içi vize başvurusu talep edilemez. Aşağıdaki link üzerinden listeye ulaşabilirsiniz.
Uygun Meslekler: https://www.gov.uk/guidance/immigration-rules/immigration-rules-appendix-skilled-occupations
Az Bulunan Meslekler: https://www.gov.uk/guidance/immigration-rules/immigration-rules-appendix-shortage-occupation-list
Maaş Düzeyi
Her meslek kodu için Home Office tarafından belirlenen minimum bir maaş düzeyi bulunmaktadır. Maaş gereklilikleriyle ilgili bilgiye, uygun meslekler listesinde bu maaş düzeyleri hakkında şirket içi transfer vizesi için ICT, şirket içi mezun stajyer vizesi için ICGT kısaltmalarıyla ulaşabilirsiniz.
Alacağınız maaş şirket tarafından sponsorluk belgesi başvurusunda beyan edilmelidir ve sponsorluk belgenizde de yer almalıdır. Sponsorluk belgesinde belirtilen maaş, brüt temel ücret ve vize tipinin izin verdiği tüm ödenekler dahil olmak üzere toplam olmalıdır. Sponsorluk sertifikası ayrıca tüm ödeneklerin ayrı bir toplamını ve bu ödeneklerin ne için olduğunu açıklamalıdır.
Sponsorluk sertifikası başvuru aşamasında maaş düzeyiyle ilgili ayrıntılı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Vize Süresi & Haklar
Kalış Süresi – Uzatma
Şirket içi vizesiyle Birleşik Krallık’taki kalış süreniz 1 ila 9 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Vizeniz bittiğinde kalış sürenizi uzatmak için uzatma başvurusunda bulunabilirsiniz ancak bu noktada “maksimum kalış süresini” aşmamış olmanız beklenmektedir. Şirket içi vize ile Birleşik Krallık’ta ne kadar süre kalabileceğiniz ise hangi vizeye başvurduğunuza ve işvereninizin size ne kadar süreyle sponsor olduğuna bağlıdır. Detaylı bilgilendirme için uzatma aşamasında bize danışabilirsiniz.
Şirket içi çalışan vizesi kalıcı oturum (Indefinite Leave to Remain) başvurusu yapmanıza olanak tanımaz. Ancak şirket içi vizeden başka bir vize tipine, örneğin Skilled Worker, geçiş yaparak Birleşik Krallık’taki 5 yılınızın sonunda kalıcı oturuma başvurabilirsiniz. Detaylı bilgilendirme için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Vize Güncelleme Hakkı
Meslek kodunuz değiştiğinde (ancak işvereniniz aynı kaldığı takdirde) vizenizi güncellemeniz beklenmektedir. Vize güncellemesi için ayrı bir başvuru alanı bulunmakta.
Şirket içi Mezun Stajyer vizeniz varsa ve eğitim programınızın bir parçası olarak işiniz değişirse vizenizi güncellemenize gerek yoktur. İşvereniniz Home Office’i konuyla ilgili bilgilendirmekten sorumludur.
Ek İş Hakkı – Supplementary Job
Sponsorluk sertifikasında belirtilen meslek koduna ve işinize ek olarak aşağıdaki durumlarda ekstra işlerde çalışabilirsiniz. Aşağıdaki tüm kriterleri karşılıyorsanız Home Office’e ayrıca bildirmeniz gerekmez.
- Az bulunan meslek listesindeki bir işte veya mevcut işinizle aynı meslek kodundaki bir işte çalışacaksanız;
- Ek işinizde haftalık maksimum 20 saat çalışacaksanız;
- Esas işinizin çalışma saatleri dışında çalışacaksanız.
Aileniz sizinle Birleşik Krallıkta yaşayabilir
Eşiniz, evli olmadığınız partneriniz, hemcins partneriniz ve/veya 18 yaş altındaki çocuklarınız “dependant/bağımlı” başvurusu yaparak, sizin vize süreniz boyunca Birleşik Krallık’ta yaşamak için size katılabilir.
Maliyet
Finans noktasında değerlendirilmeniz gereken 3 ayrı temel konu var:
- İngiliz Hükümeti’ne vize başvuru ücreti olarak ödenecek miktar
Başvuru temel maliyeti, başvurunun İngiltere içinden veya İngiltere dışından yapılıyor olmasına bağlı olarak ve yine başvurunun ne kadar süreyle yapıldığına bağlı olarak 482 GBP ile 1408 GBP arasında değişir. (Kısa süreli vize sahipleri İngiltere içinden bu vizeye başvuru yapamazlar.)
Belirli ülke vatandaşlarının başvuranları için 55 GBP indirim uygulanmaktadır. Türkiye de bu ülkeler arasındadır. Yani yukarıdaki fiyatlardan 55£ düşürerek hesaplama yapabilirsiniz.
- İngiliz Hükümeti’ne ödenecek sağlık hizmetleri için ek ücret
Bu ücret kalacağınız her yıl için 624 GBP olarak belirlenmiştir. Örneğin, 3 yıllık bir vizeye başvuruyorsanız 624 x 3 = 1872£ sağlık ödemesi yapmalısınız. Vize başvurunuzu tamamlamak için sağlık ödemesi aşamasını tamamlamanız şarttır.
- Üçüncü madde ise Birleşik Krallık’ta kendinizi geçindirebileceğinizi gösterebilmek için banka hesabınızda beyan edeceğiniz miktardır.
Bu miktar minimum 1270 GBP’dir. Eğer aile üyeleriniz de başvuruya dahil oluyorsa 1270 GBP’ye ek olarak; eşiniz/partneriniz için 285£, birinci çocuğunuz için 315£, ek her çocuk için ise 200£ bankada gösterilmelidir.