ere sponsorluk veren şirket lisans tipleri

Bildiğiniz üzere 11 Nisan’da yürürlüğe giren yeni rotalar ve mevcut İngiltere sponsorluk vizesi kapsamındaki başvuruların tamamı sponsor şirketin lisanslı olmasını gerektiriyor. İngiltere’deki bir şirketin göçmen çalıştırma lisansı alabilmesi için daha önce başvuru sahiplerini oldukça zorlayan kriterlerse yürürlükten kaldırıldı. Yenilenen lisanslama kuralları sayesinde yeni kurulmuş hatta kurulma aşamasındaki şirketler dahi lisanslandırılabiliyor. Bu sayede dünyanın her yerinden İngiltere’de aşçı arayan şirketler, yazılımcı arayan şirketler, yönetici arayan şirketler, mühendis arayan şirketler gibi sekreter arayan şirketler ve hatta veteriner arayan şirketler dahi lisanslama yaparak sponsorluk veren şirket olabilirler.

Bu yazımızda İngiltere sponsorluk lisansı ile ilgili tüm gerekenleri sizler için bir araya getirdik. Sizlere İngiltere sponsorluk vizesi dahilinde bir çalışanı çeşitli vize rotaları aracılığıyla istihdam edebilmeniz için gerekli aşamaları anlatıyor olacağız.

Lisanslama ve sponsorluk sürecinin belirli aşama ve kurallarla sistematik bir şekilde yürütülen, sonuç alması kolay bir süreç olduğunu belirtmek isteriz. İngiltere’de bir şirketiniz var ve oturum müsaadesi bulunmayan bir çalışan istihdam etmek niyetindeyseniz, şirketinizi lisanslandırarak işe başlamalısınız. İngiltere sponsorluk vizesi dahilindeki tüm vize rotaların önemli başvuru ayrıntıları olduğu gibi lisanslama ve sponsorluk sürecinin de çok önemli ayrıntıları var.

İngiltere sponsorluk veren şirket lisans tipleri

İlk aşamada sponsorluk için Uzun Süreli Çalışan Vizesi ve Kısa Süreli Çalışan Vizesi olmak üzere iki farklı kategori karşımıza çıkıyor. Hangi sponsor lisansına başvuracağınız, çalışanlarınızın hangi rotadan vize başvurusu yapacağı ile doğrudan ilişki olacak. Uzun Süreli Çalışan Lisansı ile İngiltere’de sponsorluk veren şirket; Nitelikli Çalışan Vizesi ve Kıdemli veya Profesyonel Çalışan Vizesi rotaları ile UK’e gelecek çalışanlara sponsor olabilir. Diğer yandan Kısa Süreli Çalışan Lisansı ile ise; Yeni Mezun Çalışan Vizesi, Hizmet Sağlayıcıları Vizesi, Şirket Yayılım Sorumlusu Vizesi ve Geçici İşçi Vizeleri ile UK’e gelecek iş arayan profesyonellere sponsor olunabilir. Bu farklı kategorilere ilişkin hazırlamış olduğumuz yazı ve tablo size bu konuda karar vermede yardımcı olacak. Hazırladığımız metne ve tabloya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: Lisanslandırma Hizmetleri

İngiltere sponsorluk veren şirket lisans dereceleri

Lisanslama ve Sponsorluk konusunda ‘’A’’ ve ‘’B’’ olmak üzere karşımıza iki sponsorluk lisansı çıkar. Lisans başvurunuz onaylandığında A sınıfı lisansa sahip olursunuz. Bu sayede istihdam etmek istediğiniz personeller için Sponsorluk Sertifikası (Cos) numarası çıkarabilir ve sponsorluklar edinebilirsiniz. Ancak lisans sürenizin geçerli olduğu dönem boyunca çeşitli denetimlere tabi tutulursunuz. Bu denetimlerde yeterli gereklilikleri sağlayamazsanız lisansınız ‘’B sınıfına’’ düşürülebilir. B sınıfı lisansa sahipken sponsoru olduğunuz mevcut personelleri çalıştırmaya devam edebilirsiniz ancak yeni personel istihdam edemezsiniz. Bu aşamadan sonra lisansınızı tekrar A sınıfına yükseltmek için 1.476£ karşılığında Home Office’ten bir hareket planı talep etmeniz gerekir. Gerekli adımları tamamlayamamanız durumunda ise lisansınız iptal edilebilir.

Sponsorluk Başvuru Formu

Hangi lisans türünden ilerleyeceğinize karar verdikten sonra sizden lisans almak için başvurduğunuz rotanın gereksinimlerini karşılayabiliyor olmanız beklenmekte. Burada söz ettiğimiz gereklilikler başvurduğunuz lisansa göre değişiklik gösterebilir.  Ancak temel olarak sizlerden beklenen İngiltere’de aktif bir şirketiniz olması ve son 12 ay içerisinde iptal edilmiş bir sponsor lisansınız olmaması. Bu iki şartı sağlıyorsanız çevrimiçi ortamdan erişebileceğiniz sponsorluk başvuru formunu doldurmaya başlarız. Lisanslama sürecini yönetirken karşımıza SMS adını verdiğimiz bir sistem çıkar. Sistemi efektif bir şekilde kullanabilmek için bu sistemi şirketiniz için kullanan yetkili kişileri atamanız gerekir. İlk olarak şirketinizden en üst düzey sorumlu bir ‘’Yönetici Yetkili’ ’atanmalıdır. Şirketinizdeki en yetkili kişi yönetici yetkili olmalıdır çünkü bu kişinin tüm ekipten sorumlu olması bekleniyor. Bunun yanı sıra Home Office ve şirketiniz arasında sürece ilişkin iletişimi sağlayacak bir ‘’Baş Sorumlu’’ olması gerekiyor. Baş sorumlu olarak OISC (Office of Immigration Services Commissioner) Level 1 yetkilisi bir göçmenlik danışmanını atayabilirsiniz. Gerektiğinde sizlere bu hizmeti vermekteyiz. Sistem üzerinden gerekli atamaları yaptıktan sonra da başvuru ücretinizi ödeyip ileriki süreçte Home Office’e sunmanız gereken belgelerinizi hazırlamaya başlayabiliriz. Lisanslama ve sponsorluk süresince belgeleriniz büyük bir özen ve titizlikle düzenlenmeli. Açık söylemek gerekirse, başvuru sonunda olumlu sonuçlar almak süreci ne kadar dikkatle yürüttüğünüze ve doğru adımları takip ettiğinize bağlı.

İngiltere sponsorluk vizesi için gereken Sponsorluk Sertifikası (Cos) numarası 

Şirketinizin lisansını aldıktan sonra çalışanlarınıza kolayca sponsor olabilir, onlara Sponsorluk Sertifikası (Cos) belgesi atayarak resmi süreci başlatabilirsiniz. Bu belge, Sponsorluk Lisansına sahip olan bir şirket tarafından çıkarılabilir. Sponsorluk Sertifikası elektronik bir sertifikadır, fiziksel olarak alacağınız bir evrak değildir. Her sertifikanın, bir çalışanın vize başvurusu için kullanabileceği özel bir numarası vardır. Sertifikayı bir çalışana atadığınızda, çalışanınızın sertifikayı 3 ay içinde vizesine başvurmak için kullanması gerekir. 
Daha önce de belirttiğimiz gibi sistematik bir şekilde yürütüldüğünde efektif sonuçlar alınabilecek bir başvuru türü olan Lisanslama ve Sponsorluk sayesinde işinizle ilgili önemli adımlar atabilirsiniz.


Lisanslama ve sponsorluk süreci ile ilgili daha fazla detaylı ve sağlıklı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.