Ankara Antlaşması Bağımlı Vizesi'nin Amacı

English

Daha çok “Ankara Anlaşması” adı ile bilinen ECAA Turkish Businessperson yani Türk İş insanı vizesi, Türk vatandaşlarına Birleşik Krallık sınırları içerisinde kendi işlerini kurma, çalışma ve yaşama imkânı tanımaktaydı. 31 Aralık 2020 itibariyle Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’ni terki üzerine bu vize tipi de tedahülden kaldırılmıştır. Ancak halihazırda ECAA vizesi olan Türk vatandaşları uzatma başvurularını yapmaya devam edebilmektedirler.

Eğer Birleşik Krallık’ta kendi işinizi kurmak amacıyla vize alma yollarını araştırıyorsanız “Start-up” veya “Innovator” vize tiplerinin sayfalarına bakabilirsiniz.

Turkish Businessperson – Uzatma Başvuru Süreci

Başlangıçta bir yıl, devamında bir veya üç yıl olarak size tanınan kalış sürelerinin sonunda Birleşik Krallık’taki vize konumunuzu koruyabilmek adına uzatma başvuruları yapmanız gerekmektedir. Başvurularınızı en erken vizenizin bitiminden 28 gün önce gerçekleştirebilirsiniz.

Uzatma başvurunuz iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama “online submission” yani çevrimiçi olarak doldurulan başvuru formunun Home Office’e yapılan beyanıdır. Başvuru formunda şirket isminiz, kimlik bilgileriniz, adresleriniz vb. gibi detaylar sorulmaktadır.

İkinci aşama ise uzatma başvurunuz için alacağınız parmak izi/biometrics randevu süreciyle başlar. Parmak izi gününüzü belirledikten sonra sunacağınız tüm evrakların Home Office’in belge yükleme sistemine online olarak yüklenmesi gerekmektedir. Evrak yüklemesi yaptıktan ve parmak izi randevunuza katıldıktan sonra başvuru işleminizi gerçekleştirmiş sayılırsınız.

Hükümetin resmi websayfasında belirttiği bilgilendirmeye göre uzatma başvurularının değerlendirme süresi 6 aya kadar sürebilmektedir.

Temel Kriterler

Vizenizi başarılı bir şekilde uzatabilmeniz için başvurunuzda sunmanız gereken çeşitli birçok evrak bulunmaktadır. Bunları 5 ana başlıkta inceleyecek olursak:

  • Size ve ailenize ait kimlik/ID dokümanları (Ör: BRP)
  • Kurmuş olduğunuz şirketin işletildiğine dair dokümanlar (Ör: Kestiğiniz faturalar)
  • Muhasebe evrakları (Ör: Vergi numaralarınız)
  • Finansal dokümanlar (Ör: Şirket ve şahsi banka hesaplarınız)
  • Birleşik Krallık’ta ikamet ettiğinizi destekleyen belgeler (Ör: Council tax ödemesi)

Sunacağınız belgeler ile aktif bir şekilde şirketinizi işlettiğinizi, ticaret yaptığınızı ve Birleşik Krallık’ta ikamet ettiğinizi kanıtlamanız beklenmektedir.

Değerlendirme neticesinde vizeniz bir veya üç yıl uzatılacaktır. Birleşik Krallık’ta geçirdiğiniz 5 yılın sonunda belirlenen kriterleri karşıladığınız takdirde kalıcı oturum (ILR) başvurusunda bulunabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi almak için ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.

Aileniz sizinle Birleşik Krallıkta yaşayabilir

31 Aralık 2021 sonrası yapılacak eş dependant/bağımlı başvuruları “Family Visas” kategorisi altında değerlendirilecektir. Bu sebeple;

  • Eşiniz A1 seviyesinde İngilizce bildiğini ve sizinle olan bağını belgelerle kanıtlamalıdır (örneğin IELTS sınav sonucu ve evlilik cüzdanı).
  • Ailenizin yıllık toplam gelirinin 18.600 GBP olduğunu kanıtlamalısınız ancak çocuğunuz varsa bu rakam artmaktadır.
  • Her bir bağımlı başvurusu için hükümete ödenmesi gereken başvuru ücreti Birleşik Krallık içinden yapılıyorsa 1033, Birleşik Krallık dışından yapılıyorsa 1523 GBP’dir.
  • Ek olarak yine hükümete sağlık hizmetleri için ücret ödemeniz beklenmektedir. Bu ücret her yıl için kişi başı 624 GBP olarak belirlenmiştir.
tmpost03

Süresiz Oturum İzni – Indefinite Leave to Remain

Bu vizenin size verdiği en mühim haklardan biri de bu vize altında, şirketinizi işleterek ve Birleşik Krallık’ta yaşayarak 5 yılı tamamladığınızda kalıcı oturuma (Indefinite Leave to Remain) başvurabiliyor olmanız. Koşullar ve ayrıntılı bilgiler için bize ulaşabilirsiniz.

Ankara Antlaşması Bağımlı Vizesi Süreçleri Hakkında Bilgi Almak İçin
Hemen Bizimle İletişime Geç!